JSE en het verhaal van de Franse mee-ether; PART DEUX

Enkele maanden geleden deelden we middels een blog dat we een beetje in de juridische brie zitten. Er bestaat namelijk (nog steeds) een kans dat we in de nabije toekomst niet meer onder ‘Je Suis Energy’ mogen opereren. Die blog deed aardig wat stof opwaaien, want hij werd enthousiast 'geshared' en we kregen een karrevracht aan reacties en steunbetuigingen. Blijkbaar leven jullie met ons mee en dat geeft ons ENERGY! 

Sindsdien vraagt men dagelijks “hoe staat het er eigenlijk voor met dat juridische gedoe?” en dan meestal als we nét ergens een bar recht staan te houden. Mocht jij deze vraag ooit aan een van ons gesteld hebben, dan is de kans groot dat je een onsamenhangend lulverhaal om de oren kreeg waar vooral uit bleek dat we a) vrijwel geen juridische kennis hebben en b) op dat moment goed in de olie zaten. Enfin, inmiddels is er weer wat progressie in de zaak, dus bij deze de update die we alle vragers die een onsamenhangend lulverhaal om de oren kregen verschuldigd zijn!

Laten we beginnen met een kort résumé (dat is Frans voor samenvatting) voor de gene die met de vorige blog toevalligerwijs alleen z’n reet heeft afgeveegd: Nadat wij onze bedrijfsnaam hadden geregistreerd bij de BBIE (Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom), kregen we bericht van een Frans advocatenkantoor. Die willen namelijk een stokbroodje steken voor ons gebruik van de term ‘ENERGY’. Het gebruik hiervan binnen de evenementen industrie is volgens hen namelijk in handen van een Frans radiostation, het grootste radiostation van Europa. Een typisch geval van David vs. Goliath. Klein tegen groot. Waarschijnlijk gingen ze ervan uit dat wij als klein bedrijfje gelijk met de witte vlag zouden zwaaien en onze naam zouden veranderen. Nou mooi niet pikken! In plaats daarvan maakten ze aan de hand van een formele brief kennis met 2 soufflé-de-fromage etende tijgers uit Haarlem. “Optyfen! Met je juridische gezeik”, schreven we op iets civielere wijze. Het wachten was op een reactie waarin de Fransozen hun argumenten uiteen zouden zetten.

Wat volgde was een lange periode waarin we gehuld in neppe bontjassen het ene na het andere feest in elkaar timmerde, gingen skydiven met de Je Suis Family, onze auto tantoe hard lieten bewerken en allerlei andere avonturen beleefden, maar niks te horen kregen van onze Franse onderburen. Zó lang zelfs, dat we zelf maar eens de BBIE belden om te vragen whaddup? Bleek dat ze bezig waren om de argumenten van de Fransen te vertalen naar het Nederlands, wat klaarblijkelijk een flinke kluif was (insert joke here). Toen we het document eenmaal kregen stond daar eigenlijk weinig verrassends in, vooral veel moeilijk geformuleerde juridisch- bureaucratische, poep- argumenten. Hoog tijd om een advocaat in te schakelen dus! Gelukkig hadden we flink geoefend op onze puppydog-eyes! Via- via  kwamen we uiteindelijk bij een toffe peer terecht met-een-ongelofelijk-sterke-afkeer-tegen-onrecht die de tijd heeft genomen om zich kosteloos te verdiepen in onze zaak. Let op, hier beginnen de lastige woorden en het juridische jargon. Deze advocaat wees ons op het feit dat er een zogeheten annuleringsprocedure (of nietigheidsprocedure) gaande is tegen het intellectueel eigendomsrecht van de Franse mee- ether op het woord ‘Energy’ en bijhorende beeldmerk, binnen de EUIPO. Dat staat voor ‘European Union Intellectual Property Office’ en is eigenlijk een overkoepelende Europese organisatie boven de BBIE.

Zie hier, wat een vrolijk zooitje! De Je Suis Family <3

Zie hier, wat een vrolijk zooitje! De Je Suis Family <3

Oftewel; de EUIPO is momenteel aan het beoordelen of het intellectueel eigendom van de term (en bijhorend beeldmerk) ‘Energy’, anno 2017, nog wel rechtsgeldig is. Dit hele proces kan maanden (soms zelfs jaren) duren en voordat hier uitspraak over is gedaan, kan er in principe geen proces tegen het gebruik van onze naam worden gestart. Om de BBIE op deze lopende procedure te wijzen en om een verzoek tot ‘ambtshalve opschorting’ in te dienen, hebben we besloten om onze nieuwe vriend de advocaat officieel in te schakelen. Dit was ondanks zijn sympathieke aanbod nog steeds geen goedkope grap. Echter lijkt de kans daardoor wel groot dat er door deze actie een definitieve opschorting zal plaatsvinden voor de duur van de vorderingsprocedure bij de EUIPO, waardoor wij voorlopig vrolijk door kunnen blijven werken onder de naam Je Suis Energy. Een soort juridisch koekje van eigen deeg. HEUJ!

Als de annuleringsprocedure wordt doorgezet kunnen wij zeer waarschijnlijk zorgeloos onze ENERGY blijven verspreiden op feestjes en partijen door heel Europa. Gaat die annulering NIET door, dan zijn we ongeveer terug bij af. In dat geval zal onze advocaat een verweerplan gaan opstellen en bewijsstukken aanvragen bij de Franse radio- opposant voor hun gebruik van de term ‘Energy’ en bijhorend beeldmerk. Daarna zouden we alsnog afhankelijk zijn van een uitspraak van de BBIE, met in het ergste geval, een mogelijke rechtszaak als gevolg. Maar daar zijn we dus nog lang niet!

Al met al lijken hierboven genoemde ontwikkelingen positief voor ons. Hopelijk hebben we dankzij deze blog iets meer duidelijkheid kunnen scheppen voor jullie, rondom de hele situatie met de Franse mee- ether. Scheelt ons een hoop slap gelul in de kroeg. Oja, we hebben maar wel even www.jesuisenergy.fr gekocht. Kopen? Een leuk bod nemen we in overweging.

-XXX- JSE

Optyfen nou hoor! #ENERGY

Optyfen nou hoor! #ENERGY