In je eigen urine

Ik ben energie, het is nogal een statement. Maar, in het geval van deze jongens, geen woord aan gelogen. Stel je een groep vijfjarige jongens voor na het eten van tien zure matten tijdens speelkwartier en dan kom je aardig in de buurt. Zoveel fucking energie. Tenminste, nu nog wel.
 

Auteur Lisa Gritter, genietend van een (vast) welverdiende cocktail. 

Auteur Lisa Gritter, genietend van een (vast) welverdiende cocktail. 

Stel je nu eens een tijd voor waar lopen amper nog gaat, waar je gewassen moet worden door een onderbetaalde vreemde en je vergeet wat je aan het doen bent, terwijl je het aan het doen bent. Die tijd gaat komen. Met ouderdom komt wijsheid, ervaring, diepgang, maar ook aftakeling. Er gaan tijden komen waarin je nooit meer verder gaat komen dan de binnentuin van het verzorgingstehuis, starend naar de nette rijen tulpen en strak getrimde heggen. Als je geluk hebt. Anders zijn er de dagen waarin je uren in je eigen urine ligt, het warme vocht langzaam af voelt koelen, bij elke beweging opnieuw de natte lakens tegen je huid voelt plakken en de zure walm als een dikke mist om je heen hangt. Waar je vrienden gaat verliezen, je grote liefde moet begraven en je ouders slechts een herinnering zijn.

Throwback naar 2012, toen Lisa Gritter 'De Nachtmis' organiseerde in Ruigoord. En daarvoor in het zonnetje werd gezet door de heren van John Coffey. 

Throwback naar 2012, toen Lisa Gritter 'De Nachtmis' organiseerde in Ruigoord. En daarvoor in het zonnetje werd gezet door de heren van John Coffey. 

Er gaan mensen zijn die jou alleen maar oud kennen, die alleen je rimpels zien en je hulpeloosheid. Die je verhalen moet vertellen om jezelf nog enigszins mens te laten zijn in hun beleving, tot je ze gaat herhalen en ze weer alleen die ouderdom zien, de aftakeling. Nu ben je jong en lijkt de energie nooit op te raken. En dat, dames en heren van het goede (rijke, Westerse) leven, dat is nou echte vrijheid.

Dus voordat je straks weer terug de luiers in gaat en je met een elektrische takel je bed uit moet worden getild, raad ik aan te doen wat deze jongens van Je Suis Energy doen. Sterker nog, ik raad aan zoveel mogelijk in de buurt te blijven van Je Suis Energy en al hun activiteiten. Juist als de aftakeling eigenlijk al in is gezet. Als de energie steeds moeizamer uit je eigen lijf komt en je zorgen gaan over hypotheeklasten, belastingaftrek en traag zwemmende zaadcellen, juist dán moet je je soms even met alle tegenzin van de wereld in één of andere ballenbak laten lullen door drie veel te vrolijke jongens in tijgerleggings. Je Suis Energy; het enige medicijn tegen de onvermijdelijke aftakeling.

Lisa Gritter

Zeldzame gelegenheid; auteur en de 3 JSE leden op dezelfde foto.

Zeldzame gelegenheid; auteur en de 3 JSE leden op dezelfde foto.