Het is SNACKYTIME!

JSE is van deze tijd. We gaan dan ook graag mee in de powerfood trend. Een energy lifestyle aanhouden is namelijk leuk, maar het motortje moet draaiende blijven. Je kan niet zomaar dansen, springen, snowboarden, feestjes organiseren, bier harken, je kantoor opruimen of moppen vertellen op een lege maag. Binnen onze sociale kring is daarom zo’n 2 jaar geleden het zogeheten Snackytime uitgevonden (voorheen ‘Dikke Jelle Snackytime, daar hij de waarde van een goeie snack graag verbaal tot uitdrukking laat komen). Een moment waarop overige zaken, hoe serieus ook, er voor even niet meer toedoen. Men laat alles vallen om zich te concentreren op een gezamenlijk te nuttigen snack. Wanneer het precies Snackytime is weet eigenlijk niemand. Maar zodra er iemand in de ruimte rechtop gaat staan, een wijsvinger in de lucht houdt en “Snackytime” roept, kun je er vergif op innemen dat je buikie getrakteerd gaat worden, om zo het knorren een halt toe te roepen.

Door vele jaren Snackytime-ervaring weten wij inmiddels precies op welke culinaire traktaties je body het hardste gaat en waar je het meeste energy van krijgt. Sociaal als we zijn, delen we deze recepten maar al te graag met jullie. Energy is namelijk het leukst als iedereen om je heen er ook genoeg van heeft. Zie hier:

JSE Powerfoods deel 1

Er kan natuurlijk maar één JSE Powerfood op nummer 1 staan. Deze snack wordt door ons al jaren aanbeden. Geschikt voor elk moment van de dag. Niet voor niets hebben we er een eigen hashtag voor uitgevonden (Check Instagram, do it!). We hebben het natuurlijk over het #kaaslappie! De kaassoufflé, haar offisjal naam, bestaat uit een stuk kaas met daaromheen bladerdeeg en paneermeel. Deels afgekeken van de Indonesische snack ‘Gorengan’ en te verkrijgen in verschillende vormen, al is de rechthoekige toch wel het bekendst. Haar grootste kracht is dat zelfs niet kaas-eters er hard prat op gaan. Volgens ons het lekkerst in combi met mayo of pindasaus. Of allebei. Ook is ze lekker op een broodje. Een van onze dromen is om samen met Mora ‘JSE kaaslappies’ op de markt te brengen. Zoals Notorious B.I.G., fervent aanhanger van Kaaslappies, al zei; “The sky is the limit!”

Kaaslap Hustler Crew (Haarlem, 2015)

Kaaslap Hustler Crew (Haarlem, 2015)

De volgende snack is misschien een simpele, maar valt absoluut niet te onderschatten. Er is geen hardloopwedstrijd die we aanmoedigen zonder minstens 5 zakken van deze Hollandse klassieker in onze tas: De Krentenbol. Enigste nadeel is dat ‘krentenbol natuurlijk voor geen meter bekt, dus hebben wij ze omgedoopt tot K-Dogs. Volgens Wikipedia worden ze omschreven als een rond broodje verrijkt met krenten, rozijnen en stukjes sucade. Hier sluit JSE zich bij aan. In een krentenbol wordt meer vet verwerkt dan in gewoon brood. Mocht je ooit met je brakke harses een dag lang in de kou hardlopers moeten aanmoedigen, zorg dan dus dat je ruim in de K-Dogs zit. Shit houdt je warm als Bear Grylls in een uitgeholde kameel. De K-Dog heeft door de jaren een internationale reputatie opgebouwd (behalve bij Bear Grylls blijkbaar), want ook overzees ziet men de metaforische waarde van een krentenbol in, hetgeen geresulteerd heeft in het welbekende gezegde ‘life is like a krentenbol, sometimes you encounter a hard piece’.

Het had zo simpel kunnen zijn Bear.

Het had zo simpel kunnen zijn Bear.

Het 3e item op deze lijst stamt nog uit de dagen dat Daan om de hoek van Cupido werkte, dan hebben we het over pre-JSE tijd… Say Whûûûût. Een stukje Powerfood wat ons heeft helpen vormen tot wie we nu zijn, wat onderdeel is geworden van ons DNA. We hebben het natuurlijk over een Rupsbandje Pinda, beter bekend als een broodje Mexicano met pindasaus. Je weet wel, zo’n unit waarvan je de rest van de dag tantoe smerige boeren moet laten. Het snackproduct bestaat uit gekruid, gemalen vlees met wat conserveermiddelen en smaakversterkers. Ontwikkeld in 1984 door Señor De Vries uit Dordrecht met als doel het frikadellen segment uit te breiden (#squadgoals of wat?). Tevens was deze snack bedoeld voor de gewone man. Een rupsbandje pinda is namelijk niet duur maar heeft wel een extreem hoge voedingswaarde. Ofwel de perfecte pre-party snack. Ook daarom noemen we het een rupsbandje, het transformeert je namelijk tot een feesttank, klaar om over de dansvloer heen te walsen.  

Ideale pre-party snack. Richt je mond wel even van andere mensen af als je een boer moet laten.

Ideale pre-party snack. Richt je mond wel even van andere mensen af als je een boer moet laten.

Wie wel eens op een JSE- afterparty is geweest, weet dat deze snack een gastoptreden komt maken: Het Grindstokkie. Nu horen we je denken: Wat is er nou lekker aan grind? Maar we hebben het gewoon over een kipcorn. Get your mind out of the gutter. Het Grindstokkie is dé ideale afterparty snack. Want: 1) Je houdt hem gemakkelijk in ’t knuistje 2) Hij combineert goed met ongeveer alle sauzen 3) Je kan doen alsof het een sigaar is waardoor je je als Tony Soprano voelt als je een stuk in je kraag hebt (zie foto). Een Grindstokkie is een staafvormige snack uit de frituur (of uit de oven, lekker boeiend, doe gek). Hij heeft een krokante korst van maïspaneermeel (MAÏS IS GROENTE) en een zacht, smeuïge vulling van kip of kalkoen. De Fransen noemen hem een ‘Poulycroc’, pffff, echt een kutnaam. Hou ’t lekker bij kikkerbillen ofzo. Voor de echte beukers is er nu ook de Grindstok XL, vergeet echter niet: Wat je erin schuift, moet je er ook weer uitschuiven.

Iedereen wil zich soms gewoon zo lekker voelen

Iedereen wil zich soms gewoon zo lekker voelen

Wie iets eet, die wil ook wat drinken om zo de maag een handje te helpen het voer tot moes te verteren. Maar je kan natuurlijk niet de héle dag bier drinken. Onze go-to drink om de dag toch door te komen is eigenlijk niet veranderd sinds de basisschool: Troppie vruchtenlimonade for life! Gewoon van de Action, onze go-to winkel waar we ook ooit een betonschaar hebben gekocht omdat we mannen zijn.     

***Tijdens het schrijven van deze blog, nuttigde de auteur een frikadelbroodje. Desbetreffend product kwam niet in aanmerking voor de JSE Powerfoods lijst, mede door de aanhoudende ergernis veroorzaakt door stukjes bladerdeeg op het toetsenbord.